Dags att se nyktert på Kassalagen

Av: Dagmar Forne

När Dagens Handel skulle göra ett temanummer på ämnet Kassan visade sig detta vara ett mycket mer känsligt ämne än vi i förstone trodde.
En presentation av nya lösningar borde väl vara både okontroversiellt och lite småtråkigt, tänkte vi.
Ibland känner man sina ämnen och läsare illa.
Att tala om kassor var som att råka trampa i ett jordgetingbo. Effekten blev densamma – ett upprört surr.
Förr var det ett känt faktum att många företag inom kontantbranscher hade kassaapparater som var manipulerade så att de bara registrerade valda delar av det som såldes.
Detta ansågs av vissa leverantörer som en nödvändig förutsättning för att kunna sälja kassasystem.
För att stävja sådant oskick och för att öka skatteintäkterna, stiftades en lag om att alla kassor skulle förses med kontrollenheter. De skulle följa varje transaktion och därmed göra det omöjligt att fuska.
Det blev strålande tider för kassasystemsleverantörer eftersom handlare, frisörer, restauranger och andra fick tokbråttom.
Så här i efterhand erkänner också representanter från skattemyndigheten att det hela gick för fort, och att de faktiskt saknade kompetens att bedöma vilka kassalösningar som höll måttet.
Dagens Handels reporter har hört en rad historier om hur vissa leverantörer utnyttjade situationen och krängde på rädda handlare kassasystem med en otillförlitlig certifiering. Certifieringen utfärdades av ett kontrollorgan som sedermera gick i konkurs.
En siffra som nämndes i sammanhanget var att det i dag finns uppåt 40 000 otillförlitliga kassor som handlare köpt i god tro.

Samtidigt säger vissa att det pågår pajkastning mellan olika leverantörer inom branschen.
En strid som man helst håller sig utanför.

På skattemyndigheten är man dock nöjd med hur lagen fungerar
I våras skickades det ut pressmeddelande om att skatteintäkterna från kontantbranscherna ökat med 3 miljarder per år.
3 miljarder.
När lagen först presenterades sades det att lagen förväntades ge betydligt större summor till statskassan.
Sätter man tre miljarder i relation till att bara detaljhandeln omsätter över 600 miljarder, och att införandet av lagen krävt 100 000 kontrollbesök blir man lite fundersam.

Kanske de omfattande åtgärderna var till för att lösa ett gammalt problem som ändå var på väg att försvinna?

Detaljhandeln konsolideras. Kedjorna blir större. De största företagen är undantagna från kravet på certifierade kassor med kontrollenheter.
Växande företag har inte tid att hålla på med fusk.
Dessutom håller en ny infrastruktur med mobila kassor, digitala kvitton och betalning med mobiltelefoner på att växa fram.

Kanske det hade varit klokare att gå på de leverantörer som prånglade ut manipulerbara kassor och stoppa dem i stället för att tvinga varenda handlare att byta system?

Att handlarna så nyligen varit tvungna att investera i konventionella kassor blir bara ett hinder när de ska ta strategiska beslut om att kundanpassa sina butiker med modernare teknik.

Kassalagen kan nog ses som ett dyrt misslyckande.
Dyrt för handeln, och därmed också dyrt för konsumenter och skattebetalare.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Dags att se nyktert på Kassalagen

 1. Torvald skriver:

  Sverige var väl först i världen med att införa detta register och andra länder borde väl stå i kö för att kunna köpa detta fantastiska system.
  Hur många andra länder har annammat vår lag eller blev det som mycket annat, bara en extra kostnad för handeln.

  Gilla

 2. dagenshandel skriver:

  Norge tittar noga på Sverige eftersom de själva är på väg att införa en kassalag. De anser att systemet med kontrollboxar är förlegat och vill i stället få till en serverlösning.
  Dessutom ifrågasätts om det är handlarna själva som ska behöva betala kalaset…

  Gilla

 3. OlleV skriver:

  Kan inte se att det gick för fort alls, kunde lika gärna fått ha gått ännu snabbare (och dyrare/sämre för inblandade aktörer). Som man bäddar får man ligga -är det så svårt att fatta? Vad gjorde handelns egna organisationer för att undvika att kassalagen krävdes? På vilket vis medverkade handelns organisationer till att stävja kassabedrägerierna? Jag kan inte minnas en enda kassaleverantör som med hjälp av handelns organisationer lagförts pga bedrägeri (dvs fixa till kassor för svartförsäljning). Jag kan inte heller minnas en enda handelsorganisation som samarbetat med skattemyndigheterna för att göra det lätt för dem att se om verksamheten har svarta beståndsdelar (typ tips som att räkna pizzakartonger för att se omsättningen, eller hur man ser att en frisörstol går så mkt back så personen borde gått i kk.. -om inte…). Som sagt, som man bäddar får man ligga, så jag ber er som gnäller över kassalagen att rannsaka er själva i första hand! Det fanns en möjlighet att påverka, men den var kanske inte så viktigt så man föredrog att stoppa strutshuvudet i sanden, eller ännu värre acceptera svartsidan som en naturligt del i branschen…

  Gilla

 4. Stig Wiklund skriver:

  Och nu har vansinnet fortplantat sig att gälla även handeln på torg och marknader där praktiska handhavandet av kassaregister kommer att innebära andra tekniska problem.
  http://www.knalleweben.se

  Gilla

  • Olle skriver:

   Hur fungerar det med kortbetalningar på torg & marknader?

   Själv har jag nästan aldrig kontanter, och har bommat några inköp på marknader som inte tagit kort. Ingen stor sak för mig egentligen, men handlarna missade ju en liten slant.

   Tänker då naturligtvis på de tekniska problemen, har inte heller sett väderskyddade kortterminaler direkt…

   Gilla

 5. Stig Wiklund skriver:

  Kassaregister en dyr historia för knallekåren
  Det är än så länge dåligt med kassaregisterlösningar för torg och marknadshandlarna. Dom lösningar som finns tål inte speciellt låga temperaturer. Priserna på de nu befintliga kassaregistren för utomhusbruk är betydligt högre än de Ca 6000 kronor som Skatteverket och regeringen antog att ett kassaregister kostade. För närvarande ligger kostnaden för kassaregisterlösningar på ca 10 till 15 tusen kronor, och Skatteverket anser inte den summan som oskälig.

  Tillverkare av kassaregister menar dock att det kommer kassaregister som tål tuffare tag beträffande kyla än de nuvarande, men påpekar samtidigt att priserna kommer att bli högre för dessa lösningar. Skatteverket har dock inget tak för hur högt pris en knalle ska behöva investera i en kassaregisterlösning innan det anses som oskäligt högt.

  Sker försäljning när det är tex. -10 grader och det finns kassaregister som klarar den temperaturen så ska registreringen ske i ett sådant register. I början när lagen träder i kraft och det enbart finns register som klarar -10 grader så måste jag köpa ett sådant när jag ska sälja på vintermarknader med stundtals sträng kyla. När det sedan kommer kassaregister som klarar lägre temperaturer än -10 grader och jag ska sälja under sådana förhållanden så måste jag köpa ett nytt sådant.

  Kontentan blir att knallen, till skillnad från den bofasta handeln, i vissa fall måste köpa flera kassaregister för att kunna bibehålla sin försäljning året runt. En kostnad som borde betraktas som oskälig enär det handlar om flera kassaregister i stället för ett, och att knallens omsättning är mycket låg, även enligt Skatteverkets egna uppgifter, och att kassaregister för utomhusbruk i sträng kyla blir mycket dyrare än motsvarande för inomhusbruk.

  När det gäller kunskapen om vilka kassaregister som fungerar utomhus så uppger Skatteverket att dom inte har den informationen. När tillverkarna lämnar in en tillverkardeklaration så framgår det inte i vilka miljöer det ska användas och det finn inte heller något krav på tillverkaren att redogöra för det.
  Ändå föreskriver Skatteverket att ett kassaregister endast får använda i den miljö som anges i tillverkardeklarationen av kassaregistret. (SKVFS 2009:3. §5)

  Var så Riksdag och Regering menade?

  Gilla

 6. berndt petersson skriver:

  I våra fyra butiker kostade det nya kravet 35000:- sek pr kassa, för att integrera,med våra dataprogram.
  Att torghandeln måste innefattas i lagen finner ja självklart.
  Ser i vår stad ex. en brödbil som kommer regelbundet, limpor för 8-10:-/st 4 st Tisdagsbullar för 12:-sek. Det är förvånande att kommunen tillåter detta genom att hyra ut plats till dessa skattesmitare. Ett halvt kvarter därifrån finns en välsorterad bröd/konditori, som betalar marknadsmässig hyra. Det är förvånande att Svensk handel inte inte reagerar i större utsträckning, mot .all svarthandel, likaså att de inte reagerat kraftigare mot bankernas nekande att hantera kontanter.
  Hälsningar Berndt/ För ett nästan kontantfritt samhälle.

  Gilla

  • Stig Wiklund skriver:

   Kostnaden för ett kassaregister ska ställas i relation till omsättningen Berndt. Jag är förvånad att Skattemyndigheten inte har stoppat brödbilen om den inte betalar skatt. Att peka ut torghandlare som skattesmitare är lätt när man inte behöver träda sina påståenden i bevis.

   Gilla

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Fram med bevis du ynklige butiksägare som går ut offentligt och anklagar en grupp människor för skattesmitare. Är Torg & Marknadshandlare skattesmitare så är den fasta mindre handeln minst lika duktiga på det som någon. Som sagt fram med bevis.
   Gunnar Eriksson, MAF- Marknadsarrangörers Förening.
   Ps har mycket i fickan Ds

   Gilla

 7. Roland Knalle skriver:

  Jag vet en gång i tiden då jag var aktiv knalle i Sverige, när köpmännen i lilla Vimmerby ställde hatet mot knallar som kom till staden och invaderade torget och kring liggande gator. Man skrek och gormade och till slut fick gehör till att få ner marknaden på ett industri område nere vid Lantmännen. Man hade då visionen att ”knallarna som kom till Vimmerby och ställde upp, konkurrerade ut deras handel med sina låga priser och tillika att man inte redovisade skatter” Detta till gehör för en dåvarande fiskal person på Skatteverket i Vimmerby som jagat skiten ur dom flesta ambulerande knallar i Hultsfred samt Vimmerby kommuner. Köpmännen försökte då själva göra sin marknad inne i staden då marknaden var flyttad…. Jag vill minnas detta var 20-30 år sedan, och vad hände efter andra marknaden??? Jo affärsidkare skrek och bönande om att få marknaden tillbaka till centrum, och varför då?? JO man tappade sina absolut på året BÄSTA omsättnings dagar!! Man hade även detta uppe på tapeten i lilla Nybro, men ändrade sig snabbt då man såg resultatet som skedde inte så långt bort. Så kontenta i vad alla avundsjuka affärsidkare bakom sina dyra affärs fasader säger, så skapar HANDEL mervärde och omsättningen ökar för de lokala handlarna och den som inte har sett eller varit med om detta, han borde vara den förste som kastar stenen då han sitter i sitt glashus!!!! Finns det inte någon mera ön jag, Roland Knalle och ni andra i kåren som bryr er. Tack för ordet!

  Gilla

 8. Helena Salmijärvi skriver:

  Berndt Petersson: Du är välkommen med din personal till Jokkmokks vintermarknad när det är -35 eller tom ännu värre -42 som det var två år sedan. Du är så välkommen att arbeta i mitt marknadsstånd och är övertygat att hela din personal kan prya hos någon annan knalle. Skulle väldigt gärna se din min när du står där utan handskar i några timmar och slår in i kassaregister tex munkar som kostar 10:-/st. Tror att du därefter har en annan uppfattning om ”konkurrens på lika villkor” …….

  Gilla

 9. Tommy skriver:

  Till Bernt Petersson du skriver att ett halvt kvarter därifrån så ligger där ett bröd/konditori, som betalar marknadsmässig hyra vill bara göra dig uppmärksammad på att om du slår ut vår hyra per meter så kommer du finna att vi betalar mer än dom som har det bästa lägena i vilken storstad som helst. Så marknadsmässig hyra vad är det för dig 20000 kr – 30000 kr i månaden inklusive värme + el och ej utsatt för vind ,regn ,blåst eller snö. för att du ska få upp ögonen lite det betalar jag för 9 löp meter var 14 dag men jag har ingen värme och får stå där oavsett väder om det blåser ,snöar eller regnar i bland kan jag inte ens sätta upp mina saker. Men jag gillar mitt jobb och spyr inte galla över alla dom butiker som står varmt
  o gott och aldrig behöver tänka på om man kan öppna eller ej. Och till sist Bernt du skriver att du vill ha nästan ett kontant löst samhälle, Ps. min bil är värd över 100000 kr tänk om jag behövde sälja den för att betala en räkning snabbt så 50000 kr halva priset och du vet att det är en bra affär MEN JAG TAR INTE KORT hur gör du då, god luck Ds.

  Gilla

 10. Mikael skriver:

  Ja det verkar som en något felaktigt riktad insats detta. Att gå på tillverkarna av kassasystem hade sannolikt blivit billigare i alla händelser. Apropå kassasystem undrar jag om någon känner till om man kan använda WordPress med något kassasystem och använda både i fysisk butik samt på nätet?

  Gilla

 11. Mikael skriver:

  En fråga till: vet någon vilket kassasystem som anses bäst fungera i både webbutik och fysisk butik?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s