Maten är nyckeln

20150601_110952Maten är nyckeln till att kunna vända trenden och få en hållbar utveckling för planeten, sade Eats grundare doktor Gunhild Anker Stordalen, när hon hälsade välkommen till Eat Forums andra stora sammankomst i Stockholm.

Näste upp på scen var internationella miljöprofilen, svenske professor Johan Rockström.

Också han kallade 2015 för ett ”superår för hållbar utveckling”, eller ett ödesår för den som så vill.

Flera viktiga miljöbeslut står på den internationella politiska agendan i år. I december hålls till exempel ett klimattoppmöte i Paris. Och i höst ska FN:s generalförsamling anta ramverket för nya utvecklingsmål och en global 15 årsplan för en mer hållbar utveckling. Och, som flera talare efteråt visade siffror på, hastar det för planeten med global uppvärmning och de ”tipping points” vi strax står inför.

– Vi är kanske den sista generationen som sitter på en möjlighet att lösa problemet, sade Johan Rockström.

Han lyfte fram dagligvarukedjan Rema 1000 som en av de kommersiella aktörer som tagit konkreta beslut kring mat grundat i hållbarhetsfrågan.

Norges statsminister Erna Solberg är också på plats.

– Att tackla klimatförändringar och att reducera fattigdom är ingen motsättning, sade hon och talade om kris och konflikter som ett av de största hindren för att adressera den extrema fattigdomen och utbildning som en av de skarpaste verktygen.

På bilden Gunhild Anker Stordalen, grundare och värd frö Eat Stockholm Food Forum, tillsammans med Norges statsminister Erna Solberg på presskonferensen efter öppningsanförandet.

Ylva Åkesson, på plats för Dagens handel 

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar